Когато искаме да караме мотор и през зимата

Подготовката на вашия мотоциклет за по-студеното време, солта по пътищата и хлъзгавите условия е важна задача, ако имате желание да карате и през зимата.

Уверете се, че вашият мотор може да се справи с по-студени условия с тези 10 стъпки:

1.Правилните гуми

Студените условия влияят върху работата на гумите и специалната спортна гума не е подходяща за зимата. Температурите под 10 градуса са базирани на силициев диоксид за спортни туристически гуми. Ако вече имате подходящи гуми, проверете състоянието им, особено дълбочината на протектора. И имайте предвид, че дори и да са законни, може да се нуждаят от промяна.

2. Проверете дали сте готови за зимата

Българското време се колебае силно, така че проверявайте налягането в гумите си поне веднъж седмично. Въздухът се разширява с приблизително 2psi за всеки 10°C повишаване на температурата на околната среда и се свива със същата стойност, когато температурите паднат. Така че, ако за последно сте задали налягането си в жегата от 35°C през юли, ще откриете, че те са паднали с 5,4psi в мразовитата ноемврийска сутрин от -3°C.

3. Проверка на състоянието на акумулатора

Ниските температури причиняват сгъстяване на маслото и влачене на вътрешните компоненти на двигателя, така че батерията ви трябва да работи по-усилено, за да завърти двигателя от студ. При изключен двигател проверете напрежението на акумулатора: батерия в добро състояние трябва да показва показание от най-малко 12,6v. Намажете леко клемите на батерията и проверете дали всички връзки са здраво.

Ако е необходимо, може да си закупите и зарядно за акумулатор:

4. Не оставяйте мотора да замръзне

Никога не се изкушавайте да допълвате радиатора си с вода, а не с подходяща охлаждаща течност, която има свойства против замръзване. И проверете колко дълго охладителната течност е била в системата, защото нейните свойства за замръзване се влошават с времето и ако охлаждащата течност замръзне, това ще разруши двигателя ви. Разбира се, собствениците на мотори с въздушно охлаждане не трябва да се притесняват за тази стъпка.

5. Ярки светлини без прах!

Уверете се, че светлините ви работят и не са покрити с петна. Регулирайте фаровете както за къси, така и за дълги светлини за оптимална работа. Ако мислите да добавите аксесоари за осветление като предни фарове за мъгла или LED индикатори, уверете се, че сте избрали качествени артикули.

6. Топли ръце, щастливо сърце

Отопляемите дръжки ще облекчат болката от зимните карания. Дръжките имат вградени нагревателни елементи, често с многостепенен контрол на топлината, и се захранват чрез 12-волтова електрическа система на мотора. Нагреваемите ръкохватки на Oxford са много практични и удобни за студените дни. Делят се на няколко вида:

туристически

спорт

Нагреваеми ръкохватки – SPORT

адвенчър

7. Смажете веригата на мотора или го изгубете завинаги

Зимната сол ще унищожи веригата ви за двойно по-бързо време, така че не забравяйте да почиствате и смазвате. Тази процедура значително ще удължи живота на вашата верига и зъбни колела.

8. Зрителен предпазител за защита

Студените и мокри условия означават, че козирките са податливи на замъгляване. Най-доброто решение е да поставите вложка против замъгляване във вашата козирка. Такъв тип струва около 50лв. и ще бъде откровение, ако никога не сте я използвали преди.
Като алтернатива има течни обработки за вътрешната страна на вашата козирка, но те ще се нуждаят от редовни повторни нанасяния за прилично представяне.

9. Плавен оператор

Когато ръцете ви са студени и условията са предизвикателни, имате нужда от управлението на мотора ви да е възможно най-гладко. Свалете лоста на предната спирачка и почистете основно болта с мокро и сухо или телена четка, за да премахнете всякаква корозия. След това го поставете отново с тънка мазнина. Същото може да се направи и за лоста на съединителя и лостовете на задната спирачка.

10. Отстранете ръждата

Използването на антикорозионни продукти ще предпазят вашия мотор от корозия, ускорена от солта. Тези продукти покриват уязвимите части с фин филм, който действа като бариера за предотвратяване на окисляване. Трябва да използвате антикорозионни продукти заедно с установена програма за почистване за оптимална производителност.

11. Правилно избраната мото екипировка е много важна част от пътуването както през лятото, така и в студените дни.Ако се интересувате от богат избор на мото якета, мото ботуши и съвети, може да разгледате повече на www.motoaccent.bg

share post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

0
    0
    Вашата количка
    Вашата количка е празна